Számtalan lehetőség áll a távgyógyászat előtt; az egyik legfejlettebb terület a képi leletek távoli kiértékelése, a teleradiológia. A kényszer szülte megoldások végső soron még a hatékonyságot is növelik.

Minden forráshiány ellenére nem túlzás azt állítani, hogy a magyar egészségügyben könnyebb egy modern képalkotó (röntgen, ct- vagy mr) diagnosztikai berendezést szerezni, mint a leletek kiértékelését elvégző szakorvost. Sok helyen egyáltalán nincs orvos, vagy ha van is, a létszámhiány miatt nem bírják a terhelést.

 

-
 

 

Szerencsére ez olyan terület, ahol a modern infokommunikációs technológiák a legteljesebb mértékben a szakemberek segítségére tudnak sietni. Semmi akadálya annak, hogy az egyik városban digitális formában elkészített felvételt elküldjék egy másik városba (akár más kontinensre is...) „A teleradiológia segítségével ott is biztosíthatunk modern ellátást, ahol nincs szakorvos”, emeli ki a lényeget Bogner Péter radiológus professzor, az Országos Teleradiológiai Rendszert üzemeltető, pécsi székhelyű Iconomix ügyvezető igazgatója.

Ebben a felállásban az intézmények amolyan kiszervezett szolgáltatásként veszik igénybe a teleradiológiát. Az Országos Teleradiológiai Rendszer például a helyi készülékekre adaptálva kialakítja és átadja a megfelelő vizsgálati protokollokat. Ezek alapján az ottani szakemberek elkészítik a felvételeket és elküldik azokat a teleradiológiai rendszerbe. A szolgáltatás jellegétől függően ez kiterjedhet az összes felvételre, vagy csak azokra, amelyeket a helyi orvosnak nincs kapacitásuk elemezni.

Bár sok esetben a kényszer szülte, a teleradiológiának megvannak a maga előnyei is. Így a kisebb intézmények is igénybe vehetnek olyan specialistákat, akik egyébként elérhetetlenek lennének számukra. „A radiológia nem kis részben empirikus szakma. Egyáltalán nem mindegy, hogy valaki havonta csak egy neurológiai mr-t értékel, vagy naponta több ilyen esettel is találkozik. Utóbbi esetben könnyebben meglátja, amit meg kell látni”, mutat rá egy fontos részletre Bogner Péter.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.