A legújabb kutatások tanulsága, hogy az ebola terjedését csak elodázhatják az esetleges légijárat-szüneteltetések. A kórt másként, Afrikában kell legyőzni.

Szeptember óta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) több Afrikán kívüli ebola-megbetegedést jelentett be. Úgy tűnik, még több várható. Az érintett nyugat-afrikai országok egyre elkeseredettebb harcot vívnak a gyilkos kórral, máshol pedig azon töprengenek, hogyan akadályozható meg, hogy az adott ország állampolgárai megfertőződjenek. Mind gyakrabban hangzik el egy kérdés: miért nem korlátozzuk, vagy töröljük a nyugat-afrikai repülőjáratokat?

Az NBC News ezer személlyel készített felmérése alapján az amerikaiak 58 százaléka támogatná az utazáskorlátozást. Tom Frieden, az Egyesült Államok Járványkontroll és Megelőzés Központjának igazgatója elmagyarázta, hogy ő miért nem: az érintett országok izolálása nem akadályozza meg, hogy az ebola eljusson Amerikába. Az utazás és a kereskedelem országok közötti korlátozása általában nem válik be, mindkettő kontrollálhatatlan és követhetetlen lesz. Az érintettek mindig találnak kerülőútvonalat. Ilyen léptékű korlátozáshoz különben is komoly nemzetközi koordináció is kell. Vajon mindenki egyetértene a nyugat-afrikai országokba irányuló humanitárius segélyek leállításában, gazdaságuk lebénításában? Aligha.

 

-
 

 

Szimulációk

Alex Vespignani, az Északkeleti Egyetem (Boston) fizikaprofesszora a légiközlekedés az ebola terjedésére való hatását előrejelző számítógépes modellt dolgozott ki. 220 ország 3300 helyszínének napi repülőutas-forgalmát vizsgálta, csatlakozásokkal, úti céllal, járványdinamikával (lappangási idő, fertőzés módja stb.). Abból az alapképletből indult ki, hogy bárki utazhat, akin nem látszanak a betegség jelei.

Az érintett országokból hetente 6 ezren repülnek az Egyesült Királyságba, a Ghána és az Egyesült Államok közti utat pedig heti 3-3 ezren teszik meg. Az összes országnak vagy van nemzetközi repülőtere, vagy megy tőlük közvetlen járat Nyugat-Afrika csomópontjába, Nigériába.

Több millió szimulációt lefuttatva, két forgatókönyvet teszteltek: az egyikben nincs, a másikban 80 százalékos a korlátozás. Ha egy országba a szimulációk 50 százalékában eljut az ebola, 50 százalék a valószínűsége, hogy a valóságban is így lesz. Október végére Ghánát és Nigériát prognosztizálták ebbe a kategóriába. A szimulációk kimutatták, hogy a korlátozás jelentősen csökkenti a járvány egy-egy országba történő behurcolásának az esélyét. Az Egyesült Államoknál például 75 és 25 százalék a két mutató.

Az időjárás-előrejelzésekhez hasonlóan Vespignani modellje is valós adatokkal dolgozik. Ha a körülmények változnak, az adatok is változnak; folyamatosan frissíteni kell a modellt, újra kell futtatni a szimulációkat.

 

Afrikában, vagy sehol

Az is kiderült a szimulációból, hogy a korlátozással maximum elodázzuk az elkerülhetetlent. Véges ideig ugyan nagyobb biztonságban hihetjük magunkat, de a problémát nem így oldjuk meg. Az első, szeptemberre készített előrejelzés szerint az Egyesült Királyság kivételével 5 százalék volt a valószínűsége, hogy Afrikán kívül is lesznek ebolás megbetegedések. Ma már tudjuk: nem így történt.

A modell a járvány amerikai terjedését szintén vizsgálja: közösségeken belül, kórházban, temetésen stb. Jó hír, hogy a terjedési esély igen alacsony: két-három elszigetelt eset.

Vespignani és a szimulációk azonban nem számolnak egy fontos tényezővel: az emberi hibával. Elismeri, viszont hozzáfűzi: a nyugati világ egészségügyi rendszerei mellett ez is minimalizálható. Afrikában sajnos más a helyzet. Ázsiában is. Ha az együtt 2,6 milliárd lakosú Indiába és Kínába eljut az ebola, az Egyesült Államok semmire nem menne a nyugat-afrikai országokkal való légi forgalom korlátozásával. Az egész világot mégse lehet kapuinkon kívül rekeszteni.

Közben Nyugat-Afrikában exponenciálisan nő a megbetegedések száma; januárra 1,4 millió várható. Vespignani konklúziója, hogy az ebola sorsa Afrikában dől el: „ha megnyerjük az ottani csatát, minden rendben lesz. Ha elveszítjük, világjárvány lehet belőle.”

 

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.