Fürdősóban is megtalálható kémiai anyag segítségével lehetne csökkenteni a napelemek gyártási költségét. Átlátszó napelemeket is kifejlesztettek, ezeket mobil eszközeinkben tudnánk használni.

-
 

 

Folyamatosan dolgoznak a tudósok azon, hogy a tiszta, zöld energiaforrást jelentő napelemek gyártási költsége alacsonyabb legyen. Egy hasonló, költségcsökkentő technológiáról számolt be nemrég a BBC hírportál: a liverpooli egyetem tudósainak egy erősen mérgező kémiai elemet sikerült helyettesíteni a gyártási technológiai folyamat során.

A napelemek nagy részét szilíciumból készítik, ám az olcsóbb, vékonyabb és könnyebb napelemeket kadmium-telluridból állítják elő. A gyártási technológiában eddig a mérgező kadmium-kloridot alkalmazták. Ezt most az olcsóbb és sokkal könnyebben előállítható magnézium-kloriddal helyettesítették – sikerrel. Tengervízből állítják elő, és különböző fürdősók előállításához is használták eddig. Sejthetően nem mérgező, így a korábbi munkafolyamat védekezési költségei is megspórolhatók. A kutatás a Nature szaklapban is megjelent, és egy nemzetközi konferencián is bemutatták. Számításaik azt mutatják, hogy az új technológia segítségével előállítandó energia ára a gáz áránál is alacsonyabb lehet.

Amerikai tudósok viszont átlátszó napelem kifejlesztéséről számoltak be. Az ablakként is használható napelem a nap ultraibolya és infravörös sugárzását gyűjti össze (ez az emberi szem számára nem látható), majd a panel szélén lévő csíkok vezetik el az áramot. A felhasználási területek azonnal adódnak: minden jelenlegi üvegfelületen hasznosítható lenne, nem kell külön helyet találni a napelemeknek. A mobileszközök kijelzője is hasonló üvegből készülhetnek, így kütyüink energiaellátása is részben megoldódna.

Mint minden újdonsággal, ezzel is van egy kis baj: a kereskedelmi forgalomban megvásárolható panelek 18-25 százalékos hatásfokától eltérően az átlátszó napelem hatásfoka csak 1 százalékos, így ennek növelésén is folyamatosan dolgoznak.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.