Ahogy az okostelefonok, tabletek, magunkon viselhető készülékek – Google Glass, okosórák és társaik – terjednek, és beindul a „dolgok internete”, több milliárd infokommunikációs eszköz hálózata lesz az egész világ. Mivel így egyre több energiát fogyasztanak, gyorsan lemerülnek az elemek.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legújabb beszámolója szerint a hálózati eszközök 2008-as óránkénti 420 terawatt energiaigénye megegyezett egész Franciaországéval, a 2013-as 616 meghaladta Kanadáét, a 2025-re prognosztizált 1140 a globális szükséglet 6 százalékának felel meg, aminek a 80 százaléka csak a hálózati kapcsolatok fenntartására, eszközök készenlétben tartására, várakozásukra lesz elég. Paradox helyzet: a készülékek sok szektort, szolgáltatást tesznek hatékonnyá, saját energiahatékonyságuk viszont jelentősen csökken.

 

-
 

 

Pedig már a készenléti üzemmódban való fogyasztás minimalizálása is évi 600 terawattórával csökkentené energiafelhasználásukat – áll a beszámolóban. A problémakörrel foglalkozó kutatók egy része viszont radikális megoldásban, 0 wattos standby módban gondolkozik. (A ma általános, folyton változó összetételű hálózatok – wifi, gsm, bluetooth stb. – működésének alapja, hogy az eszközök rendszeresen „bejelentkeznek”, kapcsolatot keresnek. Ez pedig állandó energiaigényt jelent: a hálózat és az akkumulátor nem barátok… – A szerk.)

A mai készülékek illékony munkamemóriája kondenzátorokban tárolja az információbiteket. Ha az áramot kikapcsoljuk, elvész az információ. Ezért van szükség nem felejtő flashmemóriára is, amely azonban túl lassú ahhoz, hogy munkamemóriaként működjön.

Alternatív módszer, a kvantummechanikai jelenségen alapuló spintronika alkalmazásával viszont áram nélkül sem lenne gond, a készülék még a műveletek közti időben, például két billentyűgomb lenyomása között sem fogyasztana. A spintronika lényege, hogy az elektron elektromos töltés mellett spinnel, a részecske mozgásától független impulzusmomentummal (perdülettel) is rendelkezik, és a nanotechnológiával készített eszközök működési elvét az elektron kétféle spinbeállítási lehetősége biztosítja. Ha minden jól megy, a spintronika tíz éven belül egyes memóriafunkciók alapja lehet, ami igen komoly energiamegtakarítást eredményezne.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.