Nem csak nagy léptékekben képzelhető el az energiatakarékosság és a megújuló források használata. Balatoni esettanulmány következik.

-
 

 

Sok mindenre el tudna költeni egy balatoni étterem 12 millió forintnyi uniós támogatást (meg az ugyanakkora önrészt). Az viszont még ritka, hogy ekkora összeget energetikai korszerűsítésre fordítsanak, ahogy ezt a balatonföldvári Kukorica Csárda tette.

„A lépés azonban szükségszerű, egyúttal nem előzmények nélküli volt”, mondja Hoffman Henrik, az egész évben nyitva tartó csárdát is üzemeltető Hoffman Hotel ügyvezető igazgatója. A rezsi az egyik legnagyobb kiadási tétel. Télen a bevétel egyharmada is elmehet a rezsire, így a költségcsökkentés nélkülözhetetlen a gazdaságos működéhez. A cég korábban két másik létesítményében is végrehajtott energetikai korszerűsítést; ezekre a tapasztalatokra építve (és az elnyert pályázat birtokában) vágtak bele a csárda átalakításába.

Olyan technológiát használták fel, amely a mátraházai Hotel Ózonban már bizonyított. Ez az osztrák Herz használati meleg vizet előállító Firematic BioControl megoldása. A külön melléképületben elhelyezett rendszer egy faapríték-tüzelésű kazánból, egy automata csigaműves tüzelőanyag-kiszállító rendszerből, illetve egy fűtési puffertárolóból áll. Mindezt még egy napkollektorral is kiegészítették a melléképület tetején. (A csárda nádtetejére nem szabad napelemeket szerelni…)

„A csárda 80 kW-os kazánja és a napkollektor a teljes használati melegvíz-igényünket fedezi. Gázt már csak a főzéshez és a mosodához használunk. A kazán teljesen automatikus működésű, magas hatásfokú, és csak akkor kapcsol be, ha a napkollektorok nem termelnek elég meleg vizet. Ráadásul környezetbarát is, gyakorlatilag nincs károsanyag-kibocsátása.”, sorolja az előnyöket Hoffman Henrik.

Mindezeknek köszönhetően a befektetés már 7-9 éven belül megtérül, ami a kazán 30 éves élettartamához képest egyáltalán nem sok. A rezsit sikerült megfelezni, és ahogy az ügyvezető mondja, marketingszempontból is egyre nagyobb a jelentősége a környezetbarát működésnek.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.