Az internetes szolgáltatások „agyközpontjait” működtető vállalatok elkötelezettek a környezetvédelem és a megújuló energiaforrások felhasználása mellett, ami másoknak is jó példával szolgálhat. Az irány jó, de még hosszú utat kell megtenni – állapítja meg a Greenpeace idei „zöld internet” jelentése.

Becslések szerint jelenleg már 2,5 milliárd ember használja rendszeresen az internetet, és ez a szám néhány éven belül közel 60 százalékkal fog emelkedni. Ez a hatalmas tömeg már érezhető hatással lesz a világ energiafogyasztására, és ezen keresztül károsanyag-kibocsátására. Utóbbiért – mértékadó számítások szerint – 2 százalékban felelős a világ informatikája. Elsőre nem tűnik soknak, de másképp tekintünk erre a számra, ha tudjuk, hogy a sokat kárhoztatott légi közlekedés is ezen a szinten áll. (És az hogy hangzik: ha megáll az összes számító- és repülőgép, akkor mindössze 4 százalékkal csökken a károsanyag-kibocsátás? – A szerk.)

Az informatikai szektoron belül egyre nagyobb fogyasztók lesznek a felhőszolgáltatásokat kínáló óriási adatközpontok és a kapcsolatot biztosító hálózatok. Ezek együtt 2011-ben 684 milliárd kWh elektromos áramot fogyasztottak – ha a globális számítási felhő külön ország lenne, a hatodik legnagyobb fogyasztó lenne a világon. Energiaigénye ráadásul rohamosan nő: 2020-ig 63 százalékos növekedést prognosztizálnak, de az adatközpontok áramfelhasználása ennél is gyorsabban fog bővülni.

 

-
 

 

Jók és rosszak

Nagyon nem mindegy tehát, milyen forrásból származik az áram, ami működteti ezeket az adatközpontokat. Már csak azért sem, fogalmaz a Greenpeace tanulmánya, mert csak úgy lehet kellő sebességgel átállítani a társadalmat a megújuló energiaforrásokra, ha az internet példát mutat a tiszta energia felhasználására.

A helyzet ugyan nem tökéletes, de sokat javult – állapítja meg a környezetvédelmi szervezet. Számos nagy ipari szereplő komoly kötelezettségeket vállalt a megújuló energiaforrások adatközponti felhasználására, de a szektor összességében még mindig a gyors növekedés lázában ég. Ilyenkor pedig a hatékonyság maximalizálása felülírja az egyéb szempontokat.

Szerencsére nem mindig. Az Apple, a Box, a Facebook, a Google, a Rackspace és a Salesforce egyaránt kinyilvánították, hogy adatközpontjaikat teljes egészében megújuló forrásból származó árammal fogják működtetni, és ennek érdekében már konkrét lépéseket is tettek. Ezt egészíti ki, hogy a tényleges áramfelhasználást is igyekeznek a minimálisra szorítani, akár energiahatékony szerverek használatával, akár innovatív hűtési megoldásokkal. Azt is jó pontot ér a Greenpeace szemében, ha a vállalat átláthatóvá teszi energiapolitikáját és felhasználását – ezen a téren is az Apple és a Facebook a követendő példa.

A spektrum másik végére az Amazon Web Servicest és a Twitter-t teszi a Greenpeace. Előbbi túl nagy arányban használ olcsó, de „piszkos” energiaforrásokat és semmit nem tesz közzé energiamixéről, valamint kibocsátásáról, és a Twitter sem sokkal jobb ezen a téren.

 

A kihívás: Kína

Globális nézőpontból Kína okozza az egyik legnagyobb gondot. Az országban több az internetező, mint Nyugat-Európa teljes lakossága, és jövő év végéig több mint 800 millióra emelkedik a számuk. Ők ráadásul többnyire belföldi szolgáltatásokat használnak, legyen szó akár keresésről (Baidu), akár közösségi hálózatokról (Weibo), akár vásárlásról (Alibaba).

Az internetes és mobil szolgáltatások kiszolgálásához Kínában is az összes megtermelt energia 1,5-3 százalékát használják fel. De a kínai áramtermelés arról hírhedt, hogy óriási mértékben támaszkodik a szénerőművekre, így egyelőre a létező legszennyezőbb energiával működnek a kínai adatközpontok.

Szerencsére már a távol-keleti országban is megindult a változás. A kínai kormány erőfeszítéseket tesz a szénalapú áramtermelés visszaszorítására és a megújuló energiaforrások (például naperőművek) elterjesztésére. Mindezek az internetes szolgáltatóknak és az adatközpont-üzemeltetőknek is kiváló lehetőséget kínálnak, hogy közvetlenül is beruházzanak a tiszta energiába és csökkentsék áramszámláikat, állapítja meg a Greenpeace.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.