A mozgássérültek nagyobb függetlenségét hozza el az a magyar kisautó, amelyet a tervek szerint egy-másfél év múlva kezdenek el gyártani. A „Kenguru” névre hallgat…

Izombetegsége miatt kényszerült kerekes székbe Stacy Zoern ügyvéd. A fiatal, ambiciózus leányzónak hamar elege lett abból, hogy még a hétvégi bevásárlást sem tudja elintézni segítség nélkül, pedig volt egy drágán megvásárolt, majd átalakított autója. Az interneten keresgélve bukkant a magyar Kenguru kisautó kifejlesztőjére, Kissároslaki Istvánra, aki a gazdasági világválság közepette nem talált befektetőt nagyszerű ötletéhez. Az ügyvéd 2010-ben meggyőzte a feltalálót, hogy családjával együtt költözzön Amerikába, ahol közösen találnak befektetőt. És úgy is lett. A terv még Barack Obama amerikai elnök érdeklődését felkeltette, aki elismerően nyilatkozott a projektről.

-
 

Az elektromos kisautó kisebb mint egy Smart (2 m hosszú, 1,5 m magas). Nincs benne külön ülés, hanem a tolószékben ülő személy a hátsó ajtón egyszerűen begurul az autóba. Hagyományos kormánya sincs, hanem a motorkerékpárból megismert „szarv” köszön vissza. A jövőbeli változatokba pedig egyszerű botkormányt terveznek, így a különböző mozgásszervi betegségek miatt szenvedők is könnyedén tudják vezetni.

Végsebessége sem óriási, 40 km/h az elérhető maximum, de ez pont elég eljutni a sarki boltba, bevásárolni és vissza. Elektromos autóról van szó, egy töltéssel 100 kilométert tud megtenni. Nem az autópályára szánják – oda a sebességkorlátok miatt nem is hajthat majd fel –, de a mindennapokban nagy segítséget jelent.

Az autó ára a tervek szerint 25 ezer dollár (5,7 millió forint) körül alakul majd, de a különböző országokban elérhető kedvezmények hatására ez csökkenhet. A cég már sorra veszi fel az előrendeléseket, az első darabokra egy-másfél évet kell várni. Még így is megéri, mert egy mozgássérült használatára átalakított, engedélyeztetett autóért Amerikában 50-60 ezer dollárt is elkérnek.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.