Mostoha sorsú találmány a kiterjesztett valóság. A menetrend- és útvonaltervező- és térképszoftverek tömkelegének világában viszont megkerülhetetlen. Nemcsak egy-egy nagyváros, de akár egy turistatérképen is érdemes használni, hiszen a valóság folyamatosan változik, a térképek elavulnak, ettől még pontosan és gyorsan szeretnénk tájékozódni.

A kiterjesztett valóság (augmented reality, ar) a valóság virtuális kibővítése, okostelefonunk kamerájával böngészve egy adott környéken. Megjeleníthetjük az a kamerában látható üzletek, éttermek nyitva tartását vagy akár egy adott irányban lévő (ha éppen nem is látható, de a közelben található) boltok leírását és távolságukat. Hasonlóképpen, ha egy virtuális térkép közepére is csöppenünk turistaként, az ar-nek köszönhetően nem tudunk eltévedni egy ismeretlen városban sem.

Leegyszerűsítve: az ar lehetővé teszi az előre megalkotott digitális tartalmak a valós világba integrálását. Ezek lehetnek videók, fotók, hangok, egyéb digitális információk, melyeket a körülöttünk lévő valós térben találhatunk. Egy olyan szintetikus közeget teremthetünk a felhasználó számára, amelyet a valódi és a mesterséges környezet keverékéből alkotunk meg. A mesterséges objektumok változatosak lehetnek, az egyszerű ábráktól kezdve a bonyolultabb, animált és 3d modellekig.

 

-
 

 

Működése egyszerű: matematikai eljárásokkal azonosítja a készülékünk kamerája a képén megjelenő (előre definiált) jeleket (markereket ), és ennek hatására hajt végre speciális, a szolgáltatásnak megfelelő feladatot (tömegközlekedés, turistaút, közösségi tér, múzeumi virtuális séta). De lehet csupán annyi a megoldás, hogy megjelenítünk egy 3d modellt a képernyőn a tér egy bizonyos koordinátáján, vagy megfelelő gps-pontján. (William Gibson nyomán ez a virtuális lokatív művészet). A lényeg: egyszerű legyen, és ne takarja el a valós teret a kameránkon látható valódi valóság elől. Egyébként ez a legnagyobb korlátja az ar-technikának, de szerencsére jönnek a nagy képernyők. Az ar-technológia annyiban ad szabad kezet számunkra, hogy bonyolult logikájú alkalmazásokat is létrehozhatunk, ilyenek például a virtuális játékok.Menetrend és megállók

Mint tudjuk, a tömegközlekedés minden nagyváros rákfenéje. Hiába van „aktuális” térképünk vagy adatbázisunk, azok folyamatos frissítést igényelnek. A hagyományos, 2d térképek a legtöbb esetben nehezen használhatók, sokunk „térképvak”, vagyis nem tudjuk beazonosítani, hol is vagyunk. Az okos kütyük korában viszont az ar és a beépített gps segítségével a közelben lévő megállót felismerhetjük, alternatív útvonalakat kaphatunk, megkapjuk merre található a legközelebbi metró- vagy busz-, villamosmegálló.

Vagyis, ha eltévedünk nem kell mást tenni, mint követni a környezetünkre kivetített virtuális táblákat és útmutató jeleket. A rendszer a közelben lévőket egyenként mutatja, a távoliakat csoportba rendezi intelligensen, a könnyebb tájékozódás végett. A látótávolságot általában 1 km-ben belül állíthatjuk, hangolhatjuk finomra, hogy ne vesszünk el az információk tengerében.

A manapság profi szoftverek a location-based ar-t részesítik előnyben a marker alapúakkal szemben, vagyis mindig a pozíciónkat veszik figyelembe. Sajnos, csak olyan mobilokon működik tökéletesen, amelyben van giroszkóp, vagyis az alapszintű készülékeken jellemzően nem.

A legtöbb EU nagyváros (London, Barcelona stb.) már elkészítette a saját ar tömegközlekedési szoftverét, nálunk a Smartcity iOS verziója rendelkezik csak ezzel a nóvummal.

A működéséhez viszont elengedhetetlen a mobilnet, ami, valljuk be, külföldön még elég drága mulatság egy hazánkfiának. (De Neelie Kroes, az Európai Bizottság „digitális” főbiztosa” hamarosan ezt is elintézi nekünk: egységes és alacsony lesz az adatroaming-díj az EU-ban. – a szerk.) Az ingyenes és szabadon használható wifi hotspot pedig legalább annyira ritka, mint a fehér holló.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.