Az USA egyes államaiban fontolgatják az elektronikus rendszámtábla bevezetését. Széles körű elterjedése 10 éven belül várható. Aki ilyet feltesz, nem sumákolhatja el a műszakit, s az is kiderül, ha lopott a kocsi.

-
 

 

A dél-karolinai Compliance Innovation nevű cég által kifejlesztett digitális rendszámtábla lényegében az e-könyv-olvasókból ismert elektronikus papír technológiáján alapul. Normális esetben pont úgy néz ki, mint fémből készült társai.

Van már ilyen

Nem máshol, mint az egyik legnagyobb bevásárlóláncnál bukkantunk e-papír árcédulára. Az e-cetli teljesen passzív, semmilyen elektronika nincs benne (az e-papír jel nélkül úgy marad, ahogy volt), csak az árazókészülékkel lehet átírni. Ez esetleg az e-rendszámnál is jól jöhet, bár kizárja a távolról módosítást. Egy eddig nem említett hátránya az e-papírnak, hogy (egyelőre) csak fekete-fehér létezik a tömeggyártásban. (a szerk.)

Az e-tábla azonban a szokásos feliratokon kívül más feliratot is képes megjeleníteni. Ezeket a központi járműnyilvántartó küldi el vezeték nélküli hálózaton, ha valami nincs rendben a kocsival. Így az országúton cirkáló rendőrjárőr egy pillantással kiszúrhatja, ha az autónak lejárt a műszakija, kivonták a forgalomból, lejárt a biztosítása, vagy a tulajdonosának érvénytelen a jogsija – esetleg lopott a járgány.

Az e-papír alapú rendszám arra is lehetőséget nyújt, hogy a hivatal például rendszám-változtatási kérelem esetében távolról változtasson a jármű azonosítóján.

Az elektronikus rendszámtábla nagy előnye a hagyományos kijelzőtechnológiákkal szemben, hogy működése csak változás esetén igényel energiát. De ez is olyan minimális, hogy ezt az igényt a jármű rezgése mint kinetikus energia vagy egy kis napelem is kielégítheti.

Hátránya viszont, hogy nem feltörhetetlen és átprogramozhatatlan, a tábla sérülése esetén pedig használhatatlanná válik – ebben a hibában azért a hagyományos megoldás is szenved.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.