Pillanatok alatt kiépíthető, természetes, elegáns és – nem utolsósorban – egészséges fűtési alternatívát kínálnak a hősugárzással működő infrapanelek.

A kályhát, radiátort vagy gázkonvektort alkalmazó hagyományos, úgynevezett konvekciós fűtési megoldások felszívják az alsó, hidegebb légréteget, és keringtetik a levegőt a szobában. Ennek eredményeképpen főként a felső, mennyezet közeli légréteget melegítik, nem pedig a helyiség azon részeit, ahol tartózkodunk. A légmozgás pedig kavarja a port is, ami az arra érzékenyeknél irritációt, allergiás tüneteket okozhat. Ezzel szemben az infrafűtés egyenletes hőmérsékletet biztosít a helyiség egészében azáltal, hogy sugárzó hőjével felmelegíti és kiszárítja a falakat és épületszerkezeteket. A falak sokkal hosszabb ideig tárolják a hőt, mint a levegő, és képesek azt lassan kibocsátani, folyamatosan melegítve ezzel a szobát. Hőfüggöny jön létre, csökken a hőveszteség, és a valós hőfoknál magasabb hőérzet kialakulásának következtében nő az infrafűtésű helyiségekben tartózkodók komfortérzete. Úgy is mondhatjuk, hogy az infrafűtés nyári állapotokat teremt a lakásban.

 

-
 

 

Belülről melegít

Egyszerű élettani okai vannak az infrafűtés fenti hatásának. Az infravörös sugárzás közvetlenül az elektromágneses spektrumnak a szemmel látható vörös színű fény alatti, 780 nanométertől 1 milliméterig terjedő hullámhosszúságú frekvenciatartományába esik. Testünk is bocsát ki infravörös sugárzást a megfelelő testhőmérséklet fenntartása következtében, a beteg szervezet, a sérült szövetek gyógyulásának elősegítésére pedig a normálisnál többet is. Ezért alkalmasak a kóros területek feltérképezésére az orvosok által használt infravörös kamerák. (A gyulladásos, illetve sérült területek vérellátása élénkül, azért lesznek melegebbek. – a szerk.)

Az infravörös sugárzás akár 2-3 centiméter mélyen is képes behatolni az emberi testbe, így annak belsejében fejt ki melegítő hatást. Ugyanazon szobahőmérsékleten télen pulóvert és hosszú nadrágot viselünk, míg nyáron nem fázunk ujjatlan pólóban és rövidnadrágban sem. Ennek hátterében az áll, hogy nyáron az infravörös hullámok felmelegítik a környezetünkben lévő tárgyakat, amelyek hőt sugároznak felénk, és belülről melegítik fel a testünket.

Mivel az infrafűtés nem kavarja fel és nem szárítja a levegőt, egészségesebb a hagyományos fűtési megoldásoknál. Az elektromos árammal működő, korszerű infrapanelek különösebb építési és bontási munkálatok nélkül bárhol, igen rövid idő alatt telepíthetők, szabályozó termosztátjuk vezeték nélküli. Használatuk teljesen zajtalan, gépészeti berendezéseket, csövezést, kéménybe csatlakoztatást egyáltalán nem igényelnek. Így olyan helyeken is egyszerűen alkalmazhatók, ahol nem lehetséges vagy nem kívánatos az átalakítás.

 

Kiegészítő fűtésre is alkalmas

Az infrapanelek mennyezeten és oldalfalon elhelyezve egyaránt használhatók. Kialakításuk szervesen illeszkedik a szobabelsőbe: tükör és falikép kivitelben is megvásárolhatók. Előbbinek például a fürdőszobában vehetjük jó hasznát, mivel garantáltan nem fog bepárásodni.

A biztonságos használatról biztonsági üvegburkolat és megfelelő szigetelés, az infravörös sugárzásról nyomtatott áramköri film, a teljesítmény vezérléséről pedig egy fejlett hőmérséklet-szabályozó rendszer (termosztát és szoftver) gondoskodik. A panelek hátoldalán elhelyezett hőpajzs és szigetelés biztosítja, hogy a hősugarak a kívánt irányba haladjanak.

Kiegészítő fűtési rendszerként jól alkalmazhatók az infrapanelek a lakás, iroda hidegebb területein, vagy azoknak a helyeknek a komfortosabbá tételére, ahol a legtöbbet tartózkodunk. Üzlethelyiségekben, ügyfélszolgálatokon gyakran előfordul, hogy a folytonos ki-be mászkálás miatt lehűl a hőmérséklet, és az eladók, alkalmazottak fáznak. Ilyenkor pazarlás felfűteni az egész helyiséget, mivel a vásárlók, ügyfelek kabátot viselnek. Elegendő infrapanelekkel felmelegíteni azokat a területeket, ahol az alkalmazottak tartózkodnak. Használhatjuk továbbá az infrafűtést egy lakás csak alkalmilag használt helyiségeinek időszakos felfűtésére is.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.