Már nem nyelvtanfolyamokon képzik magukat a profik, hanem vagy táblagépen vagy mobilon, online kurzusokon. A Duolingo az egyik legújabb trend, mert egyszerű, és rajtunk áll mikor, mennyit foglalkozunk vele.

Nyelvet tanulni hazánkban soha nem volt divatos, gondoljunk csak a nyelvvizsga-botrányokra. De ha ingyenesen és online is elérhető, akkor sokaknak felcsillan a szeme. Különösen jó ez akkor, ha magyar nyelven is elérhető. A Duolingo már 20 millió embert oktat különböző nyelvekre. Módszere leginkább egy interaktív játékhoz hasonlítható, leegyszerűsíti a tanulás élményét. Az alapja a crowdsourcing modell, vagyis a felhasználó gyakorlatilag értékesíti is a cég termékét a fordításaival. Az ötlet Luis von Ahnthoz, a reCAPTCHA atyjához kötődik. Nyelvi keltetőlaborként önkéntesek fejlesztik a kétnyelvű tanfolyamokat. Erőssége az angol, portugál, német, spanyol és most már a magyar nyelv (igaz csak angolul tanulhatunk még), de megtalálható itt a fiktív, a Star Trekből ismert klingon nyelv is. Tavaly az év alkalmazásának választották az online boltokban. Már több mint 600 ezer magyar is használja önmaga nyelvi fejlesztésére.

 

-
 

 

Metódus

A tananyag rövid leckékbe van rendezve, egy interaktív ábrán folyamatosan nyomon követhetjük hol is tartunk, sőt, pontoznak is minket. Közösségi média nélkül manapság már nem élet az élet, a Facebookkal is összedrótozták: láthatjuk, ismerőseink hogyan haladnak egy-egy kurzusban. A motiváció pedig a legjobb dolog a nyelvtanulásban. A leckék egy-egy tematika köré szerveződnek, az alapszavakat tanítja meg először a program. Elég szájbarágósan gyakoroltatja velünk ezeket, de azért hatékonyan lehet haladni vele.

A Duolingo másik ösztönző rendszere a pontrendszer: 13 pontot ad a program egy-egy készség elsajátításért, csak ezután léphetünk tovább a következő leckére. Mint egy játékban, három életünk van (ezt 3 szív jelzi), a hibáink fogyasztják az életeinket. Sok lehetőséget ad a javításra, fel is olvassa számunkra a mondatokat, majd hallás után kell leírnunk azoket, de van klasszikus választós feladat is. Ha mikrofonunk is van, gyakorolhatjuk a kiejtést is. Minél többet tudunk, annál kevesebb segítséget kapunk, de szerencsére nincs időkorlát.

Mitől jobb mint a többi? Egyrészt ingyenes, másrészt játékosan oktat, nem úgy, ahogy megszoktuk, harmadrészt a motivációs és pontozó rendszer működik. Még a legtöbb lusta embert is ráveszi a tanulásra azzal, hogy figyelmeztet, jó lenne folytatni végre a tanfolyamot. A Duolingo érdemeit bizonyítják statisztikák: a felhasználók 87 százaléka élvezte a megoldást, 80 százalékuk elégedett is volt a megszerzett tudásával.

 

Nyelvvizsgát ad a Duolingo?!

Arra viszont senki sem számított, hogy egy napon majd nyelvvizsgát is fog adni. A Duolingo Test Center hivatott ezt elvégezni, egy „rendes” nyelvvizsga árának a töredékéért, mintegy 20 dollárért tehetjük le angolból. Az English Proficiency Exam adaptív teszt alapján ad pontos eredményt a vizsgázó tudásáról, és sokkal gyorsabb, mint a hagyományos, kétórás, hivatalos egzámen: 20 perc alatt túl lehet élni. Hogy ne lehessen átverni, a kitöltése közben videón figyelnek minket. A Duolingót hivatalosan is értékelték, az angol TOEFL iBT-vel vetették össze és nem hibádzott.

Egy nyelvvizsga nem ér semmit akkreditáció nélkül, az amerikai Carnegie Mellon University az első partnerük, ők tesztelik a vizsgamódszert folyamatosan. A magyar fogadtatás eléggé érdekesre sikeredett, hiszen tudjuk, hazánkban sokan élnek nyelvek oktatásából. Magyarországon nem is ér fel egy „hivatalos” nyelvvizsgával, de a külföldi munkavállalásra viszont érdekes módon pont elég.

Az egyszerű felhasználót nem nagyon érdekli az akkreditáció hiánya, örül az ingyenes és egyszerű, akár a hatos villamoson vagy metróban is elérhető alkalmazásnak, hiszen motiválja arra, hogy tanuljon. Érdekes, hogy nálunk a nyelveket tudók aránya csekély, viszont mindenki szeretne olcsón és gyorsan tanulni.

 

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.