A BME VIK mérnök-informatikus képzésének célja az innovatív szemlélettel rendelkező, vállalkozásra is képes mérnökök „előállítása”. A győri Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kara pedig Az angolszász világra jellemző oktatási formát követ, közel 7500 hallgató tanul itt nappali, levelező és távoktatásos formában.

A Műegyetem nem kulcsrakész, az adott vállalat szűkebb, szakmai igényeit kielégítő  mérnököket képez. Az innen kikerülő mérnökök mély természettudományi és műszaki alapismeretekkel rendelkeznek, melyek képessé teszik őket többek között az adott szakterület kutatás-fejlesztési feladatainak ellátására, integrálására, koordinálására. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar (BME VIK) az intézmény legnagyobb kara, így nagy a felelőssége is nagy abban, hogy a magas szinten tevékenykedő egyetemi karok közösségében milyen módon működik, fogalmazza meg az intézmény specialitását Vajta László, a BME VIK dékánja.

 

-
 

 

Légy innováció-érzékeny!

A VIK-en a tanszékek tudásközpont-hálózatot működtetnek, amely alkalmazói és felhasználói terület szerint szerveződik. Az így kialakított hálózat organikus kapcsolatot tesz lehetővé mind a hallgatókat oktató, mind az őket befogadó iparágak irányába. A műszaki egyetemek egyik sajátossága, hogy inspirálják a hallgatókat saját ötleteik megvalósítására. A mérnöki szakma valójában egyfajta életforma, amely alkotással és újdonságkereséssel jár. Az elmúlt években egy sor start‑up-vállalkozás indult útjára, és több sikeres vállalkozó, spin-off cég vagy jelenlegi nagyvállalati vezető is került már ki. Aki ezt a gondolkodást és szellemiséget elsajátítja, na és persze keményen tanul, az biztos lehet abban, hogy a munkaerőpiac igényt tart a szaktudására.

A BME VIK-en  évente 1000-1200 hallgató kezdi meg tanulmányait, de tény, hogy egy részük nem jut el a diplomaszerzésig, felkészülési vagy motivációs hiányosságok miatt. Azok a hallgatók lesznek sikeresek, akik nem félnek a kihívásoktól, nyitottak az innovációra, képesek azonosulni a kutatás-fejlesztés szemléletmódjával, illetve vállalkozói szemléletűek, nem utolsó sorban motiváltak. „Az intézményben fejlesztjük a hallgatók tudását. De az itt folyó munka elsősorban az önmegvalósításról szól. Gondolkozni tanítjuk meg hallgatóinkat, hogy a saját magukba vetett hit erősítésével építsék fel magukat.”, mondja a dékán.

 

A legnépesebb kar

A győri Széchenyi István egyetem (SZE) Műszaki Tudományi Kara jelenleg Magyarország legnagyobb mérnök- és informatikusképző kara. A felvettek 80-85 százaléka mérnöki, 15-20 százaléka pedig informatikus szakokon kezdi meg tanulmányait.

Itt nem a Magyarországon szokásos, egy adott mérnöki területre összpontosító oktatási egység, hanem inkább az angolszász világra jellemző, több mérnöki és informatikai területet integráló komplex szervezet működik, ahol könnyebben és hatékonyabban érvényesülnek a szakterületek közötti szinergia hatások, foglalja össze a specialitásokat Égert János, a Kar dékánja.

A k+f+i tevékenységben a járműiparhoz kapcsolódó kutatások dominálnak. Az ikt szektorhoz pedig az Informatika, a Távközlési és az Automatizálási Tanszék kapcsolódik. A Távközlési Tanszéken például a legkorszerűbb távközlési technikával dolgozhatnak a hallgatók. Az intézmény felkészültségének köszönhetően olyan szaktudáshoz lehet hozzáférni, ami determinálja, hogy a végzett hallgatók válogathassanak az állások közül. Az Audinál alkalmazott mérnökök több mint 50 százaléka a itt szerzett diplomát.

A mérnöki-informatikusi pályán el kell érni a röghöz kötöttség és a szárnyalás egyensúlyát. Nyelveket kell tudni, ismerni kell a jogot is, s szükséges a gazdasági ismeretek elsajátítása is. A cél ugyanis működőképes termékek, szerkezetek, technológiák, eljárások létrehozása. Égert János szerint: „Ez egy olyan szakma, ahol napról-napra szembesülünk a valósággal. Itt nem az vár a hallgatókra, hogy elméleteket gyártsanak. Kreatív módon létre kell hozni valamit, és gazdaságosan kell működtetni. Ha ez nem sikerül, akkor évek munkája mehet kárba.”

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.