Ingyenes app segíti a csökkent hallásúak kommunikációját. A megoldás része egy „humán” szolgáltatás is.

Evelin születése óta siket. Mégis egyedül és magabiztosan indul a hivatalba ügyet intézni. Zsebében ott lapul egy okostelefon, regisztrált tagja a tolmácsszolgáltatásnak. Mikor sorra kerül, a készülék kamerájának jelel, mondandóját a tolmács szóban átadja az ügyintézőnek, fordítva is hasonlóan történik: az ügyintéző szavait a tolmács írásban vagy jelnyelvre fordítja le. Mindez természetesen magánbeszélgetésre is használható.

 

-
 

 

A megoldást Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége által létrehozott Kontakt távtolmácsolási szolgáltatások segítik. A videó- és telefonhívások egy központba futnak be, és azt az ország különböző pontjain dolgozó, speciálisan távtolmácsolásra kiképzett jelnyelvi tolmácsok (túlnyomórészt hölgyek)  veszik át. Néha kényelmetlen helyzetek adódhatnak: például, ha egy siket férfi orvoshoz megy…

Wágner Zoltán projektvezető szerint a rendszer annyiban egyedi, hogy komplex szolgáltatást nyújt siketeknek és nagyothallóknak is. Utóbbiak jellemzően „szövegelnek”: idősebb korban veszítették el hallásukat, nem ismerik a jelnyelvet.

A rendszer ict-infrastruktúráját az Invitel biztosítja, a fejlesztői hátteret az E-Group adta. A tesztüzem 2015 február végéig tart, addig a szolgáltatásokat a tesztelők ingyenesen vehetik igénybe, függetlenül az államilag finanszírozott évi 120 órás keretüktől. A tesztelés során a már több mint 850 regisztrált felhasználó az egy időben rendelkezésre álló tolmácsok munkaidejét átlagosan 45-50 százalékban használja ki. A szolgáltatás munkaidőben 8-16 óra között hívható, munkaidőn kívül csak a sürgősségi hívásokat fogadják. Androidon, iOS-en – és webböngészőből is működik.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.