Okostelefonra, táblagépre fejlesztett alkalmazás segítségével készülhetünk fel az angol nyelvvizsgára. Az állami támogatással készült app egyelőre ingyenes, a fizetős verzióból a német nyelvre oktató is elérhető lesz.

Speciális lépcső is megvásárolható Amerikában az állatkereskedésekben, mely az idősebb kutyáknak segít felmászni az ágyra, a gazdik ennyire becsben tartják ott a házi kedvenceket. Mel egy igazi hiperaktív leányzó, aki csillogó szandált viselő manökenekkel játszik egy bevásárlóközpontban. A két történet a Pannon Egyetem „Lystra” nevet viselő, nyelvvizsgára előkészítő alkalmazásában találkozik.

 

-
 

 

Csapatmunka a javából

A Lystra (görögül „ingyenes”) nevű alkalmazás fejlesztésében több szakmai csoport együttműködött. A szakmai tartalmat a Navracsics Judit egyetemi docens által vezetett Pannon Egyetem Nyelvoktatási Központ nyelvtanárai készítették, a video- és audiofelvételek egy részét az LSI Informatikai Oktatóközpont rögzítette, az informatikai munkát a Combit végezte. Az veszprémi nyelvoktató központ számára speciálisan kifejlesztett alkalmazás Androidon és iOS-en egyaránt működik.

Az app a nyelvvizsgán mért mind a négy (íráskészség, beszédkészség, szövegértés és hallás utáni értés) készségre felkészít, készségenként 225 leckével. Összesen 1000 lecke készült eddig el. Az ingyenes, most elérhető változat a leckék egy tizedét tartalmazza.

A leckék 7-7 feladatból állnak, és játékos formában gyakoroltatják a tanulnivalót. Memóriajáték, igaz-hamis játék, bingo – hogy néhányat felsoroljunk azokból a játékokból, amelyek segítik a változó, amerikai és angol akcentussal felolvasott szövegek megértését.

 

Kiértékelt tudás

A tanuló maga választhatja meg, milyen készséget akar gyakorolni, milyen témakörben. A program azonnali visszacsatolást ad, százalékosan méri a teljesítményt, így a tanuló látja saját fejlődését is. Ha valaki a központban okosodik, akkor tanári javítást is kérhet, ha beküldi a tanárnak az általa megírt vagy felmondott anyagot.

A hallás utáni értés gyakorlásához adaptált autentikus, anyanyelvi beszélők által készített hanganyagot biztosítanak. A beszédkészség fejlesztéséhez hangrögzítési lehetőséget kínál a program, és az önálló, összefüggő beszédet be is lehet küldeni értékelésre.

A leckéket könnyű, közepes és nehéz csoportokba osztották , hogy a tanuló a fokozatosságot is tudja tartani. A könnyű leckék B1 szint felettiek, a nehezek a nyelvvizsgához szükséges, B2 szintű nyelvtudást követelik meg. A legnagyobb számban a közepes feladatsorok érhetők el, ezek szolgálják az igazi tanulást.

Számok

A fejlesztés 2012 november elején indult el. A prototípus 2014 februárjában volt kész. Ebben az időszakban a projekt összköltségvetése 326 millió forint volt, melyre 154 millió forint támogatást kaptak. Számítások szerint a befektetés 2-3 év alatt térül meg. Ám a fejlesztők nem állnak meg az angol változatnál, az alkalmazás véglegesítése után a német nyelvvizsgára felkészítő appot is piacra dobják.

A eredeti cél az volt, hogy a Pannon nyelvvizsgára készülőknek gyakorlási lehetőséget biztosítsanak, különösen a hallás utáni feladatrészhez. Az elkészült anyag azonban alkalmas bármilyen nyelvvizsgára vagy érettségire való felkészülésre. Előnye, hogy egynyelvű, tehát nemcsak a magyar felhasználók számára biztosít izgalmas nyelvtanulási lehetőséget.

 

Állami támogatással

Az informatikai feladatokat, vagyis a fejlesztést a Combit végezte. Simon László szoftverfejlesztési igazgató tájékoztatása szerint az ingyenes változat után – cikkünk elkészüléséig több mint ezren töltöttek le – még idén megjelenik a fizetős verzió is. Hogy mennyiért, arról egyelőre nem nyilatkoztak.

A pénzért kínált változatba a teljes leckeanyag mellett további hasznos szolgáltatásokat építenek majd be. Lesz például egy 5500 szóból és kifejezésből álló, egynyelvű szókártyarendszer, mely a meglévő leckékhez kapcsolódik. Így egy adott témakörhöz tartozó szavakat bármikor ki lehet listázni, ami a megjegyzésüket, memorizálásukat segíti.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.