Gyorsolvasás mobilon vagy táblagépen? Meredek ötletnek hangzik, de megoldható. Ha a szöveget egyetlen ablakban és szavanként jelenítjük meg az olvasónak, akkor a szem csak arra az egy helyre tud fókuszálni, így kevesebb idő és fáradtság kell felfogására, ettől az olvasás sebessége megnő.

Nem mai találmány a gyorsolvasás. Ha valaki sok szöveget kap, hogy megeméssze, kénytelen elsajátítani a gyorsolvasás valamelyik módszerét. Magyarul két könyv állt rendelkezésre: dr. Dezső Zsigmondné: „A gyorsolvasás programozott tankönyve” a hetvenes évekből és Geoffrey A. Dudley: „Gyorsolvasó könyv”. Mindkettőt érdemes volt forgatni, ha valaki olvasásigényes szakokon akarta megtermelni jövendőjének betevőjét.

Manapság más kihívások miatt lehet szükségünk erre a technikára. A legtöbben „irodai” dolgozók vagyunk, hatalmas mennyiségű szövegen kell átrágnunk magunkat nap mint nap. Előbb-utóbb mindenképpen rákényszerülünk, hogy javítsunk olvasási sebességünkön úgy, hogy az ne váljon a tartalom befogadásának és megértésének kárára.

 

-
 

 

Analóg eljárások

A legtöbb ember nem tudatos olvasó, vagyis a bulvár és a szakmai híreket is ugyanazzal a módszerrel sajátítja el, pedig ismeretes, hogy a magasabb információtartalmú anyagok sokkal nagyobb koncentrációt igényelnek. Sőt a legtöbben a „lájtos” olvasmányokat is kényelmesen teszik magukévá, vagyis elkalandoznak közben, vissza-visszatérnek a már olvasott részekhez. Az analóg gyorsolvasási technológiák fapados egyszerűséggel működnek, apránként emelik a megemésztendő és olvasandó szöveg mennyiségét és a tempóját. Az áhított cél 3–4 szó elolvasása egy szempillantás alatt.

Ehhez az olvasás metodológiáját kell megérteni. A folyamat a szemmozgás haladásának és megállásainak a váltakozásából áll, de csak megálláskor van információfelvétel. Értelemszerű, hogy a megállások számának csökkentésével és idejének lerövidítésével növelhető a tempó. Így csak a gyakorláson és az olvasó kitartásán múlik, hogy mennyire tudja felturbózni magát e módszerrel.

Olvasni nem mindenkinek öröm, különösen egy olyan korban, amikor mindent képernyőkön tálalnak elénk a tévétől az okostelefonokig és táblagépekig. Szövegtömegek támadásának vagyunk folyamatosan kitéve mindennap. Ezért fura dolog első hallásra, hogy a Spritz digitális módszere azt ígéri, 90 perc alatt végig tudunk olvasni egy 400 oldalas könyvet.

 

Egyszerre csak egy szót, de azt nagyon

Jelenleg a technológiát csak angolul árulja a bostoni cég, de azt ígéri, hogy egy könyvet (a „Harry Potter és a bölcsek kövét” vagy a „Gyűrűk Urát” ajánlják mintának) a filmek időtartama alatt bele tudunk tolni a fejünkbe úgy, hogy még emlékszünk is a cselekményre. Percenként 1000 szavas olvasást ígérnek. Kell hozzá egy modern okostelefon vagy táblagép, de hagyományos monitoron, egy weboldalon is működik a trükk.

Az egyszerű halandó lény 200 szót olvas el percenként, a szoftver ennek a ötszörösét ígéri. A trükk az „Optimal Recognition Point” (orp®) technológián alapul, az optimális felismerési pont megragadásán: mindig csak egy bizonyos szóra vagy kifejezésre fókuszálunk. Agyunk ugyanis a Spritz szerint csak így tudja könnyedén feldolgozni az információt, nem hatalmas szövegdobozokban, mint például a Recognita vagy az Abby ocr-szoftverek. Ha minden szó pontosan egy orp (fixációs) pontra kerül, és ezt még színekkel ki is emeljük, felgyorsíthatjuk a megértést. A „normális” olvasás során amúgy az idő csak 20 százalékát töltjük tartalomfeldolgozással, a többi a szem mozgatására és az orp-k keresésére fordítódik. A szemünk az olvasásnál fizikailag követi a szöveget, a Spritznél ki van emelve piros színnel a lényeges információ, a fókuszálás segédleteként.

A módszer folyamatos gyakorlást igényel, de minden mai kütyüben remekül működik. Érdemes kipróbálni egy rövidebb szöveggel, kezdetben kissé hülyén érezzük magunkat, de ha megszoktuk ezt a minimalista megközelítést, ráérezhetünk a gyorsolvasás ízére.

Mivel a legtöbb it-szöveg, amellyel kapcsolatba kerülünk, angolul íródott, tehát gyakorlásra fel!

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.