Nem csak a régióban, de a kontinensen is az elsők között kezd adattudósok képzésébe a Közép-Európai Egyetem (CEU). Ehhez több, eddig különálló diszciplínát vegyítenek egyetlen képzésben.

A Nagy Adat „berobbanása” nem csak műszaki-technológiai kihívások elé állítja a vállalatokat. Sokkal nagyobb gondot okoz, hogy megtalálják azokat a szakembereket, akik értelmezni és üzletileg hasznosítani is képesek lesznek ezeket az adatokat. A Gartner számításai szerint a következő néhány évben több mint 4,4 millió új állás keletkezik a világon az üzleti elemzések támogatására. A nagy hiány miatt jól meg is fizetik őket: az éves átlagkereset már eléri a 100 ezer dollárt.

 

-
 

 

Cégek az adat körül

Nem véletlen ez a nagy hiány. Az üzleti világban használható adattudós ugyanis nem pusztán adatelemző, hanem annál jóval több. Ért valamennyire a technológiához, a statisztikához, de egyúttal üzleti gondolkodású is, ismeri az üzlet nyelvét és problémáit. Nem csak az összefüggéseket ismerni fel az adatok között, hanem képes az adatokból információt kinyerni, abból pedig üzleti tudást, versenyelőnyt, plusz profitot kovácsolni.

Ilyen sokoldalú szakembert a hagyományos iskolák nem tudnak kitermelni. „Ez adta az ötletet, hogy meglévő tantárgyak összefogásával és újak kidolgozásával célzott adattudóst-képzést kínáljunk a CEU-n”, mondja Georgiu Achilles, az új képzés egyik ötletgazdája és kidolgozója. A leendő adattudósoknak négy tudományterülettel kell megismerkedniük: a közgazdaságtannal, a menedzsmenttel, a statisztikával és az információs technológiákkal.

A nagy különbség pont az a hasonló (egyelőre leginkább amerikai) kezdeményezésekkel szemben, hogy a CEU-n, és azon belül is a Business Schoolon sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek az üzleti és vezetési ismeretekre. Máshol inkább csak a technológia és a statisztika kerül előtérbe, ami persze fontos, hogy elemezni tudják az adatokat. Ám gazdasági és vezetési tudás nélkül nem tudják majd lefordítani ezeket az elemzéseket üzleti haszonná, nem lesznek képesek olyan szervezeteket, folyamatokat kialakítani, amelyek az adatok hasznosítása köré épülnek – érzékelteti a fő szempontokat Georgiu Achilles.

 

Üzleti megközelítésben

A CEU és CEU Business School tervezett tanmeneteiben ezért vegyesen találhatók meg a fenti szakterületek különféle tantárgyai. A kötelező kurzusok között van matematika és statisztika, informatikai menedzsment, mikroökonómia, adatelemzés, számítástechnikai ismeretek vagy éppen az információk életciklus-menedzsmentje. Mindezeket olyan választható tárgyak egészítik ki, mint a digitális marketing, adatvizualizáció, információbiztonság és adatvédelem vagy a globális pénzügyi piacok. Bizonyos tantárgyak eddig is megvoltak a CEU egyes képzésein, míg másokat (például az adatvizualizációt) kimondottan az új kurzushoz dolgozzák ki. Része a tanulmányoknak a gyakorlati foglalkozás is: a diákoknak egy projektmunkában is számot kell adniuk arról, mennyire voltak képesek elsajátítani a tanultakat.

Georgiu Achilles hangsúlyozza, hogy egyáltalán nem csak informatikusokat várnak. Mivel msc szintű képzésről van szó, egy alapfokú diploma (ba vagy bsc) megléte feltétel, de az lehet közgazdasági, statisztikai, mérnöki vagy éppen társadalomtudományi is. A technológia csak annyiban van jelen, hogy a diákok megismerjék az adatelemző eszközök használatát, de nem programozók képzése a cél. „Üzleti oldalról közelítjük meg az adatelemzés tudományát. Nem programozókat és nem is gazdasági felsővezetőket akarunk kibocsátani, hanem pontosan olyan szakembereket, akik képesek együttműködni a szoftverfejlesztőkkel, specializált adatelemzőkkel, miközben az elemzések eredményét érthető formában tálalják a menedzsment számára”, teszi hozzá a CEU Business School oktatója.

A képzés 2015 őszén kezdődhet, addig még hátravan a New York-i akkreditációs folyamat. Az új tantárgyak is készen állnak legalább vázlat szinten, de némelyiknek már a teljes tananyaga megvan. Már folyik a technológiai partnerek toborzása is: az IBM egészen biztosan támogatja a képzést, de számos további vállalat is érdeklődött.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.