Nagyot alkotott a Motorola: feltalálta a karunkra ragasztható, miniatűr, okos pin-kódot. A vékony, hajlékony nfc-áramkört egy startup, a VivaLnk készíti nekik, 10 dollárba kerül egy készlet. Sajnos, egyelőre még csak a Motorola X mobilokkal működik együtt.

-
 

 

Már egy évvel ezelőtt az All Things Digital D11 konferencián bejelentette a Motorola, hogy a hagyományos, jelszó alapú rendszerek helyett új megoldásokat keres. A digitális tetoválásokat vagy a lenyelhető jelszótablettákat látták a legeredetibb megoldásnak.

A bélyegszerű, bőrre ragasztható, flexibilis áramköröket tartalmazó „tetoválást” az MC 10 cég el is kezdte gyártani. Először még az orvosi adatok kinyerése volt a legfőbb céljuk, ez a terület remek környezetet nyújt a technológia tesztelésére és tökéletesítésére.

Az első prototípusok leukoplaszt-szerű ragtapaszok voltak, gyorsan el is használódtak. Próbálkoztak a biopecséttel is, ezt viszont nem sikerült igazából vízállóvá tenni, folyamatosan levált a bőrről. A tesztek alapján merült fel, hogy egy nagyobb célcsoportot is ki lehetne tűzni, hiszen a mikroáramkörökben lévő érzékelők és antennák a mobileszközökkel is kompatibilissé tehetők, vagyis alkalmasak a felhasználók automatikus azonosítására, és így a jelszóhasználat kiváltására is.


Új tulajdonos, új szelek

<> Közben, tudjuk, a Google-Motorola már a múlté, a Lenovo birtokolja. Mi lett a remek fejlesztésből nála? Mindenki unja, hogy folyton-folyvást kódokkal kell azonosítania magát a számítógépén, a mobilján, az atm-automatáknál. A VivaLnk új matricája ezt szeretné egyszerűsíteni. Öt napig meg is marad a bőrünkön, sem az izzadság, sem a fürdés nem árt neki – ennyi ideig. Tíz darabos csomagban árulják 10 dollárért, 50 napig megoldás. 80 zöldhasú az egy évnyi nfc-s, „handsfree” azonosítás. Sajnos, az egyszerűnek tűnik tetoválás (egyelőre) kötelező kiegészítője a Moto X okostelefon. A két „eszköz” csak együttesen működik, a legtöbben csupán a telefonjuk azonosítására, pontosabban a felhasználására fogják használni.

Pin-kód a gyomorban

A jelszótablettát a Proteus Digital Health fejlesztette ki. Egy lapkát és egy, a gyomorsav által a lenyelés után aktivált „kapcsolót” tartalmazott. Az aktiválás után 18 számjegyű, digitalizált ekg-jel generálódott benne, amit a mobil eszközök érzékelni tudtak, automatikusan azonosítva a „gazdájukat”. A pulzusszám méréséről is maga a tabletta gondoskodott. Egy probléma volt: havonta új tablettát kellett bevenni a tökéletes működés eléréséhez.

Sajnos, a gyakorlatban nem igazán működött, csak klinikai körülmények között. A scifibe illő ötlet, hogy a testünk tokenként működjön, ellenérzést keltett már a tesztalanyokban is. Ki szeretné, ha mindig megfigyelhető lenne?!

Pedig az ötlet remek lehetőséget ígér. A test alapú azonosítás új évadot nyitna a kissé már izzadtságszagú mobilos megoldásokban. Az Apple is most rukkolt ki először ujjlenyomatos, nfc-s fizetési megoldásával, az Apple Pay-jel, igaz, csak októberben indul el és csak Amerikában.


Hanyag háromnegyed

Mint minden fejlesztést, kicsiben érdemes tesztelni, egy pin-kód vagy jelszó beállítása manapság alapvető a komolyabb okostelefonok, pontosabban az azon lévő létfontosságú adataink védelmében, amelyek a digitális (valós?) személyiségünket képezik. Elképzelte már az életét a kedves olvasó mobil, bankkártya és személyi igazolvány nélkül egy külföldi városban?

Meglepő módon az okostelefon-tulajdonosoknak csak a negyede foglalkozik azzal, hogy védje az adatait és a készülékét a felmérések szerint. Mennyire egyszerű lenne, hogy mi magunk legyünk az azonosító, a biometria manapság már nálunk is az útlevelek kötelező része. Nem beszélve arról, hogy ez az „1 eszköz 1 személy” rendszer végigkövethetné életünket, a munkahelyeken sem kellene szenvedni a kódokkal.

A legtöbben mégis az „1984” című regényt vagy a Bibliát hozzák fel ellenérvnek, mindenki nyomon követhető, avagy „a fenevad bélyegét” viseli majd magán. Közben pedig csak egy remek technológiai fejlesztésről van szó, amely még (sajnos?) gyermekcipőben jár.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.