Álmodjunk egy nagyot: legyen egy olyan eszköz, amellyel egyszerűen és könnyedén kiválthatjuk a manapság már kissé ódivatú felhasználóneveket és jelszavas azonosítási módszereket.

Most, amikor 5 millió jelszót loptak el az (eddig) atombiztosnak hitt Gmail hálózatából, a jelszómentes világ meghirdetése elég érdekes problémákat vet fel. Ha a bonyolult jelszavak sem védenek meg attól, hogy a hekkerek vagy a nemzetbiztonsági szolgálat ne turkáljon bele az életünkbe, akkor miért lenne jobb egy jelszó nélküli szép új világ?

Mindenütt, az útlevelünkben is, biometrikus rendszerekkel találkozhatunk, de ugye tudjuk a sci-fi filmekből, ezeket is lehet hamisítani és át lehet verni, de már a Fradi-pályára is csak a vénaszkenneren keresztül tudunk bejutni. Lassan mindenütt azonosítani kell magunkat, pedig nincs tökéletesen biztonságos rendszer. Vagy mégis? A Pico tényleg egy boldog új jövőt hozhat ezen a téren?

 

-

 

Lássuk az ötletet!

Frank Stajano ötlete egyszerű: a felhasználók egy apró kütyüvel azonosíthatják magukat, amely a testünktől 60-90 centiméteres távolságig működik csak. A projekttel nem mást szeretne a fejlesztő, mint hogy minden jelszavunkat egy eszközbe gyömöszölje bele, és ezt viselnünk, hordoznunk kell, cserébe a titkosítása megfelelő. Egy embernek lehet belőle több is, attól függően mennyire kell a mindennapi életében többlépcsős titkosítást igénylő szolgáltatásokat igénybe vennie. De a kis eszköz érvényesíthető időpontokra és helyekre betanítva is. Tehát a munkahely, az otthon vagy a konditerem is mind működhetne vele, csak más biztonsági fokozattal.

Az elképzelés szerint a testünk „elektronikus aurája” segítségével működne, vagyis az egyes eszközök csak akkor működnek a Picóval, ha a tulajdonosa a közelében van, vagyis az eszköz ebben a sajátos elektronikus mezőben van. A Pico egy mini wifi-hálózathoz hasonlít a leginkább, ha analógiát keresünk rá, csak ugye mi sugárzunk folyamatosan, ezzel az elektromossággal működik. Minden olyan eszközbe bele lehet majd tenni, amely viselhető: órába (az Apple most jelentette be mindentudó okos óráját, minden gyártó ilyet akar), szemüvegbe, cipőbe, de akár ékszerbe vagy fogba is (implantátumként) – vagy a bőr alá.Alkalmazások

Gondoljunk csak a tömegközlekedésre vagy a kártyás fizetés kiváltására, mint kecsegtető lehetőségekre. De a régóta emlegetett intelligens házak is és a háztartási gépeink is vezérelhetőek lennének ezzel a metódussal. Ha tehát elvesztjük vagy ellopják a miniatűr kütyüt, nélkülünk úgysem működik: a rendszer nem érzékel minket, vagyis az azonosítás helyből kétlépcsős. Az elveszett Picót újra lehet majd egy adatbázisból aktiválni a megfelelő biztonsági protokollokkal.

Legnagyobb előnye, hogy nem kell számsorokat és jelszavakat megjegyezni. Hátránya, hogy a megvalósítása sok további munkát igényel, hogy kompatibilis legyen a mai rendszerekkel és számítógépekkel. Kell egy globális szabvány is a bevezetéséhez, de az EU bátran szponzorálta a fejlesztést 400 millió euróval.

A hagyományos védelmi azonosítási eljárások egyszerűsítésre biztosan jó lesz, de a „minden jelszót egy kütyübe” mozgalom a legtöbb biztonsági szakértőnél kiveri a biztosítékot. Túl kockázatos mindent egy helyen, egy azonosítási objektumban vagy adatbázisban tárolni. Újabb bűnözési formákat is jósolnak egyes szkeptikusok, a Pico viselőjét kényszeríteni is lehet a használatára, a leggyengébb láncszem pedig mindig az ember.

Ha pedig mégis sikerül „lemásolni” a rendszert, akkor minden kapu kitárul, a digitális világban mindent meg tudnak szerezni rólunk. Míg tehát a felhasználói oldalon egyszerűsödne az élet, addig technológiai oldalon újabb kihívások keletkeznek. Ezért is mondják, hogy amit a Picóval nyerünk a személyes réven, azt majd elvesztjük az infrastruktúra vámon.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.