Az elkövetkező négy éves ciklusban is fontosnak tartja az OTP, hogy közép és hosszú távú hitelekhez juttassa a mikro– és kkv-kat. Aladics Sándor, az OTP Bank kkv-területért felelős igazgatója nyilatkozott az itboardnak.

-
Aladics Sándor, OTP
– Mire számíthatnak a vállalkozások az OTP jövőbeni hitelezési programjával kapcsolatban?

– A magyar gazdaság fejlődése szempontjából nagyon fontos, hogy a kis– és középvállalkozási szektor megfelelő forráshoz jusson. Ezek az uniós források a következő négy éves ciklusban várhatóan a gazdaságfejlesztésre orientálódnak. A vállalkozások támogatása a gazdaság fejlődése szempontjából is nagyon fontos. Ezért az OTP továbbra is szem előtt tartja, hogy hosszú lejáratú beruházási- és középtávú forgóeszköz-hitelekhez juttassa a kisvállalkozásokat.

– Konkrétan milyen programokkal segíti az OTP a kkv-kat?

– Több programot is meghirdetett az OTP az utóbbi években, nagy részük sikeres volt. Az OTP piaci részesedése a vállalati hitelpiacon 12 százalék. Úgy gondoljuk, a következő időszakban tovább tudjuk erősíteni a vállalkozásokkal a kölcsönösen előnyös együttműködést. Az MNB növekedési hitelprogramjában az elmúlt hónapokban történő módosítások hatására már megteremtettük egy három éves, kedvezményes 2,5 százalékos kamatú hitelkonstrukció lehetőségét. Emellett 10 éves lejáratú, sztenderd beruházási hiteleket is igénybe lehet venni ugyanilyen kedvező kamatok mellett. Rendelkezésre állnak különböző export-finanszírozási, illetve export konstrukciós szintén 2,5 százalékos nagyságrendű hitelkonstrukciók is. A várható pozitív gazdasági kilátások mindenképpen fontosak ahhoz, hogy kedvező hitelekkel tudjon a bankrendszer rendelkezésre állni.

– Az elmúlt időszak nem kedvezett a bankok iránti bizalomnak. Nem túl rizikós egyelőre bármilyen hitelt felvenni akár magáncélra, akár vállalkozásra?

– Ha a piac határozza meg, hogy egy vállalkozás mekkora hitelt tud felvenni, akkor az elemzések azt mutatják, hogy a cégek valamennyi megtakarítást fel tudnak mutatni az elmúlt időszakban. Eredményeik nagy részét ugyanis bankbetétben tartották vagy kötvényt vásároltak. A kormányzat, illetve az OTP előrejelzései szerint a helyi vállalkozások tevékenysége élénkülni, a gazdaság növekedni fog. A fellendülés időszakában balgaság lenne a vállalkozásoknak hitel nélküli opciókat kínálni. Egyfelől, valóban minden hitelfelvétel rizikós. Különösen, ha nem megalapozott az üzleti terv vagy az üzleti elképzelés. Ma már azonban minden bank, alapvetően az OTP is, cash flow alapon finanszíroz. Figyelembe veszi, hogy milyen megtérülés, üzleti kilátások és milyen lehetőségek vannak egy vállalkozásban. Másfelől, ha a hitelfelvétel kockázatosnak tűnik egy cég esetében, akkor az OTP kereskedelmi faktoringot biztosít. Így azok a finanszírozással kapcsolatos kritikus pontok, amelyek adott esetben egy vállalkozás vevői vagy szállítói oldaláról felmerültek, faktoringgal áthidalhatóak.

– Mely hitelek téren látnak erőteljesebb érdeklődést?

– A 2014 első félévében történő piaci mozgásokból úgy látjuk, hogy a forgóeszköz-hitelek területén növekszik az érdeklődés. A beruházási hiteleknél ez a nagy értékváltozás még nem következett be. Sőt, azt is mondhatjuk, hogy a várakozásainkhoz képest kisebb a beruházási hitelek iránti érdeklődést. Ezért átalakítottuk e hitelkonstrukció működési mechanizmusát. Így egy minél szélesebb spektrumban tudjuk a közvetlen ügyfeleink mellett az ő ügyfeleiket is finanszírozni.

Kisvállalati szinten inkább kedvezményes és garanciát mérséklő hiteleink vannak. Amelyek nagyon gyorsan és rugalmasan elérhetőek a kisebb vállalkozások számára. A nagyobb vállalkozások esetében partneri együttműködésre törekszünk és támogatjuk, hogy az ún. klaszterekbe, vállalatcsoportokba szerveződő vállalakozások könnyebben jussanak hitelhez. Fő törekvésünk, hogy minél több vállalkozás tekintse házi bankjának az OTP-t.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.