Nem kell a bankszámlaszámot ismerni, ha pénzt akarunk utalni valakinek. Az AXA Bank új mobilbanki alkalmazása révén elég megadni bármely ismerősünk mobilszámát, és már mehet is a pénz.

Az egyszerűség és a józan gondolkodás néha többet ér, mint a szakértők hada – ez lehetne az egyik tanulsága annak a folyamatnak, amelynek során az AXA Bank megtervezte és kifejlesztette MobilosOKÉ mobilbanki alkalmazását. „Úgy gondoltuk, hogy mi magunk is tipikus felhasználók vagyunk, és ha a saját igényeinkből indulunk ki, nem tévedhetünk nagyot”, mesél az alapelvekről Molnár Ákos András, az AXA Bank projektirányítási vezetője.

 

-
 

 

Puritán célszerűség

Természetesen azért más forrásokból is tájékozódtak. Letöltötték és kipróbálták a hazai bankok mobil appjait; elemeztek külföldi felméréseket, tanulmányokat, és nem utolsósorban azt is megvizsgálták, hogy ügyfeleik elsősorban milyen célokra használják a már működő internetbanki rendszert. (Végül is, őket is lehetne „szakértők hadának” tartani… – A szerk.)

A legfőbb szempont az egyszerűség és a célszerűség volt. Nem akarták szimplán lemásolni a netbanki felületet, nem akarták a lehető legtöbb funkciót bezsúfolni. „Karácsonyfa helyett egy letisztult, puritán kezelőfelületet szerettünk volna, amelynek az első pillanattól fogva magától értetődő a használata”, emlékszik vissza Molnár Ákos. Az első dizájnt el is vetették, mert nem felelt meg ezeknek a kívánalmaknak. A tesztelést első körben a bank munkatársai végezték, de bevontak a modern technológiákhoz kevésbé értő családtagokat, ismerősöket is, végül pedig önként jelentkező ügyfeleket is.

A törekvéseknek megfelelően a mindhárom elterjedt platformon elérhető app nélkülöz minden sallangot. Belépés után a kezdőképernyő egyből azt a két adatot mutatja, amelyekre a legtöbb felhasználó a leggyakrabban kíváncsi: az aktuális számlaegyenleget és a legutóbbi tranzakciók listáját. A többi funkció egy oldalról beúszó menüből érhető el, ezek kezelésében pedig alkalmazzák a mobilokon megszokott elemeket – a bankkártya-limit például olyan csúszkán állítható, mint a hangerő.

Biztonság, egyszerűen

Az egyszerűségre való törekvés a biztonságban is megmutatkozik. A belépéshez csak egy hatjegyű pin-kód kell, nincs az internetbankokban megszokott sms-kódos azonosítás – az alkalmazás mégis ugyanannyira biztonságos. „Biztonsági szakértők véleményét kikérve jutottunk arra a következtetésre, hogy ezek inkább csak bonyolítanák az alkalmazást, de nem tennék biztonságosabbá”, magyarázza az okokat Molnár Ákos.

Szerveroldalon más védelmet is alkalmaznak, de erről érthető módon nem akarnak részleteket elárulni. Az is fokozza a biztonságot, hogy a mobiltelefonon az alkalmazás semmilyen bizalmas adatot nem tárol.

 

Nem csak magánszemélyeknek

Az alkalmazás és a mögötte álló háttérrendszer legnagyobb újítása mégis egy olyan megoldás, amelyre még nem volt példa Magyarországon: a mobilszámra történő átutalás. Ennek révén bárkinek utalhatunk pénzt anélkül, hogy tudnánk az illető számlaszámát. Elég a mobilszámát tudni, és arra indítani az utalást. A címzett kap egy sms-t, benne egy linket; az oldalt felkeresve a mobilszám ellenőrzése után megadhatja azt a számlaszámot, amelyre a pénzt szeretné kapni.

Amilyen egyszerű a felszínen a szolgáltatás, olyan komoly háttérfejlesztések és egyeztetések kellettek hozzá. Technikai értelemben a kezdeményezett átutalás a nap végén törlődik, és a következő nap újra élesedik; tényleges átutalás csak akkor lesz belőle, ha a címzett megadja az adatait.

A lehetőséget alapvetően magánszemélyek közötti utalásokra találták ki, de számos más kontextusban is lenne létjogosultsága, véli Molnár Ákos. Internetes vásárlásoknál az eladónak nem kellene közzétennie számlaszámát; de akár közüzemi szolgáltatók is közzétehetnének egy mobilszámot, hogy könnyebben lehessen utalni. A távlati tervek között szerepel egy olyan bankközi adatbázis kialakítása is, ahol a telefon- és számlaszámok regisztrálhatók lennének, így a többi bank ügyfelei nem csak kaphatnának, hanem küldhetnének is pénzt.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.